סקוטי משובח • כל מה שרציתם לדעת על וויסקי מקאלן

 
מזקקה אחת קטנה שהפכה למעצמת וויסקי
מזקקה אחת קטנה שהפכה למעצמת וויסקי צילום: יח"צ
 
עודכן 11:42 05/08/2012

איך הפכה המזקקה הקטנה של אלכסנדר ריד בסקוטלנד למעצמת וויסקי איכותי ומשובח. וגם: איזה מנות התאים השף יורם ניצן, ממסעדת מול ים, לסוגי הוויסקי השונים

 
 
 
 
 

המקאלן - The Macallan

לפני כמה ימים הגיעה לארץ שגרירת ויסקי מקאלן, בחורה צעירה וחיננית שתפקידה בחיים לעבור מארץ לארץ, להטעים אנשים ולהסביר להם את עובדות הוויסקי המצטיין הזה. מקצוע לא רע, נכון? כדי 'להוסיף חטא על פשע' - חמשת סוגי הוויסקי השונים שנטעמו הותאמו לחמש מנות יוצאות דופן של מסעדת מול ים. ברי המזל שנהנו מפגישות הטעימה היו עיתונאים, לקוחות ועוד מתעשיית האוכל והאלכוהול וגם אני ביניהם.

 

יורם ניצן, השף הצנוע של מסעדת מול ים, הנחשבת בצדק למסעדת הדגים הטובה בארץ, עובד עם חומרי גלם משובחים ומפליא במנותיו. ניצן התבקש לערוך סעודת ויסקי ולהתאים מנות לחמשת סוגי הוויסקי שהשתתפו בטעימה, ועשה זאת בצורה האולטימטיבית הטובה ביותר שאפשר.

 

מזקקת מקאלן - The Macallan

המקאלן הוא ויסקי סקוטי מאלט הממוקם באזור הספייסייד (Speyside) שבצפון סקוטלנד, האזור הפורה שבו נמצאות למעלה ממחצית מזקקות הוויסקי בסקוטלנד כולה.

 

מזקקת מקאלן הייתה אחת המזקקות הראשונות בסקוטלנד שקיבלה רישיון רשמי לייצור וויסקי בשנת 1824, והיא לא השתנתה באופן מהותי עד היום. המזקקה יושבת גבוה מעל לנהר ספיי (Spey), כשהוויסקי שלהם נחשב בעיני רבים כוויסקי המאלט הטוב ביותר בעולם. מייקל ג'קסון, מבקר הוויסקי הבכיר בעולם, הצמיד לוויסקי את התואר ה'רולס-רויס של הוויסקי מאלט', כשהוא מצהיר בכך שוויסקי מקאלן הוא אחד המאלטים המוצלחים והמכובדים ביותר שמיוצרים בסקוטלנד.

 

בשנת 1824 הקים את המזקקה אלכסנדר רִיד, שקנה שטח אדמה במטרה להקים עליו חווה חקלאית, ובהמשך דרכו בחר להקים שם מזקקת וויסקי מאלט. ריד העסיק 7 עובדים, במשך הקיץ הם עבדו כחקלאים בחווה ובמשך החורף הם תפעלו את המזקקה. בזמן ההוא, בשנה טובה, הצליחה המזקקה לייצר כ-25,000 ליטרים של וויסקי, כמות בינונית במונחים של אותה תקופה. את הוויסקי שלו מכר ריד בכדי חרס מעוצבים שהכילו 5 ליטרים, ורק בשנת 1845, לאחר שבוטל המס על הזכוכית בסקוטלנד, החל לשווק בקבוקים קטנים ונוחים יותר.

 

כשהלך ריד לעולמו בשנת 1847, הועברה השליטה במזקקה לבנו. תשע שנים מאוחר יותר, לאחר שהבן נפטר, עברה המזקקה כמה ידיים, עם הזנחה קלה, עד שהגיעה לידיו של ג'יימס סטיוארט, אחד הבעלים של מזקקת גלן-ספיי. סטיוארט היה זה שהחליט שיש להקים ולחדש את מזקקת מקאלן, לעקוב אחרי יבול השעורה שמגיע למזקקה ולבדוק כיצד ניתן לשפר את מחסני היישון.

 

 
מיושן בחביות עץ אלון
מיושן בחביות עץ אלון צילום : יח"צ
 

נסחרים בבורסה

בחצי הראשון של המאה ה-20 ויסקי מקאלן התיישן תמיד בחביות עץ אלון, שבעבר יושנו בהן יינות שרי מספרד, מסורת הממשיכה להתקיים עד היום. בשנת 1968 החלה מקאלן לראשונה להיסחר בבורסה וחלק ממניותיה נקנו בידי חברות אלכוהול גדולות. עם זאת, חלק מהמניות נשמרו תמיד לעובדי המזקקה ולשאר תושבי הכפר בו המזקקה שוכנת. בעקבות כסף שהגיע דרך המסחר בבורסה החלו לייצר במזקקה יותר וויסקי.

 

בשנת 1999 נמכרה חברת 'היילנד דיסטילרס', שבבעלותה מזקקת מקאלן, ל'קבוצת אדרינגטון' ב-601 מיליון ליש"ט. יש לציין כי הבעלים החדשים שמרו על תהליך ייצור הוויסקי ולא שינו אותו.

 

דוודי זיקוק קטנים וחביות שרי

במזקקת מקאלן משתמשים בדוודי הזיקוק הקטנים ביותר באזור הספייסייד, המיוצרים מנחושת בעבודת יד, וצורתם וגודלם המיוחדים גורמים לשומניות גבוהה יותר המגבירה את הטעם ויוצרת ויסקי כבד יחסית ועשיר מאוד.

 

מקאלן מתגאים בכך שהם משתמשים כל השנים בזן אחד של שעורה הנקרא 'Golden Promise', שמעניקה לוויסקי את הניחוח העשיר המפורסם שלו. מגוון סוגי השמרים המשמשים בתהליך הייצור אחראים למורכבות ולפירותיות של הוויסקי.

צבע הוויסקי של מקאלן הוא צבע העץ הטבעי, ללא תוספת קרמל כמו בסוגי וויסקי נחותים יותר. אגב, שלא כמו במזקקות אחרות שמכניסות את הוויסקי הבוגר שלהן לעוד שנה בחביות שרי, הוויסקי של מקאלן מבלה את כל תהליך היישון שלו בחביות השרי, וכך הוא מחובר יותר.

 

בשנים האחרונות הפכה מזקקת מקאלן לסינגל מאלט הסקוטי השלישי בגודלו והראשון מבחינת הכנסות. בשל הביקוש הרב והיקפי הייצור שגדלו לאין ערוך (כ-640 אלף קרטונים בשנה), קשה למזקקת מקאלן למצוא כל כך הרבה חביות שרי (האמת שאפשר להגיד כי תעשיית השרי 'מונשמת' בצורה מסוימת על ידי תעשיית הוויסקי). אי לכך, אל חביות השרי התווספו חביות ברבן אמריקאי ואליהן נוספו לאחרונה גם חביות עץ אלון חדשות לגמרי. תהליך זה יצר  מספר סוגי ויסקי שונים וחדשים.

 

האצילות מחייבת

המקאלן מפורסם מאוד כמותג מאלט בפני עצמו, אך משתמשים בו גם כמרכיב חשוב בערבוב מספר מותגי ויסקי בלנדד כמו, פיימוס גראוס, בלנטיינ'ס, קאטי סארק, B&J, שיבאס ריגאל ועוד. בגלל הקלילות, האלגנטיות, האצילות והבשומת המתקתקה של הוויסקי, עקב היישון בחביות שרי, המקאלן מתאים לשתייני המאלט המתחילים, שקשה להם עם הטעמים המעושנים והמחוספסים המגיעים מאיי סקוטלנד.

 

למקאלן מגוון גדול של מותגי וויסקי, חלקם ותיקים מאוד וחלקם חדשים. אצל אספנים שונים ברחבי העולם ניתן למצוא בקבוקים המכילים ויסקי מקאלן שיושן 40, 50 ואף 60 שנה, ומחירם מאמיר בהתאם מיום ליום.

 

 
מבלה את כל תהליך היישון בחביות שרי. הוויסקי של מקאלן
מבלה את כל תהליך היישון בחביות שרי. הוויסקי של מקאלן צילום : יח"צ
 

מספר סוגי הוויסקי שהשתתפו בטעימה:

 

מקאלן פיין אוק 12 שנים - Macallan Fine oak 12 years old

המקאלן פיין אוק היא סדרה מיוחדת של ויסקי מקאלן שעברה יישון בחביות עץ אלון אירופאי ואמריקאי שנבחרו בקפידה, ושמשו בעבר לייצור שרי או ברבן. התוצאה של שילוב החביות היא סינגל מאלט קל, עדין וחלק במיוחד, בעל גוון טבעי לחלוטין המתקבל מהשילוב בין הוויסקי לעץ.

המקאלן פיין אוק 12 שנים בעל גוון קש עשיר. הניחוחות שלו מורכבים, עם רמזים של פירות, תפוחים, פרחים, וניל ודשא קצוץ. הטעם מאוזן עם פירות, אלון ותבלינים. בסיומת פירות מיובשים, אלון ותבלינים.

 

מחיר מומלץ לצרכן: 535 שקלים.
המנה שהותאמה לוויסקי: קרפצ'ו סלמון נורבגי, סלט טרופי ברוטב ויניגרט בלסמי וקולרבי.

 

מקאלן שרי אוק 12 שנים - Macallan sherry oak 12 years old

המקאלן שרי אוק 12 שנים הוא ויסקי המיושן בחביות עץ אלון שגדל בצפון ספרד ששימשו לייצור שרי. לאחר מכן הוויסקי עובר תיבול בשרי, באזור חרז שבספרד. תהליך זה נותן לוויסקי טעם ייחודי של הדרים, פירות יבשים, צימוקים, תבלינים, שוקולד ותפוז. הוויסקי הוא בעל צבע מהגוני בהיר.

 

מחיר מומלץ לצרכן: 555 שקלים.
המנה שהותאמה לוויסקי: מרק ירקות שורש קרמי עם פטריות, בצל וצמחים ארומטיים - לא יאומן שאפשר להתאים בצורה מושלמת ויסקי למנת מרק!

 

מקאלן שרי אוק 18 שנים - Macallan Sherry Oak 18 years old

המקאלן שרי אוק בן 18 השנים הוא וויסקי המיושן בחביות עץ אלון ששימשו לייצור שרי. החביות מיוצרות מעץ אלון שגדל בצפון ספרד. הוויסקי בעל גוון מהגוני בהיר, הניחוח שלו עשיר ומוצק של פירות יבשים וג'ינג'ר עם רמזים של תפוז וניל וקינמון. וויסקי מאוזן להפליא, מורכב ואלגנטי, בעל טעם עשיר של פירות יבשים מתובלים עם תפוז , ציפורן ועץ מעושן.  הסיומת ארוכה ומלאה, עם פירות יבשים, טופי וג'ינג'ר ורמזים של עץ מעושן.

 

מחיר מומלץ לצרכן: 1646 שקלים.
המנה שהותאמה לוויסקי: פילה קוד שחור עם פלפלים צבעוניים וצ'ילי.

 

מקאלן פיין אוק 21 שנים - Macallan Fine Oak 21 years old

המקאלן פיין אוק בן 21 השנים הוא וויסקי בעל גוון ענבר בהיר, שמשלב בין חביות שרי לחביות ברבן. התוצאה היא ויסקי חלק, עדין ונעים, והניחוח שלו עשיר ומוצק, עם רמזים של וניל ופסיפלורה. הטעם עשיר, רך ומתובל, עם רמזים של תפוזים וכבול. הסיומת ארוכה ומעט יבשה, עם רמזים של עץ מעושן.

 

מחיר מומלץ לצרכן: 3195 שקלים.
המנה שהותאמה לוויסקי: חצי לובסטר על גרטן תפו"א, פירה כרובית, ופס מרהיב של ירקות צבעוניים.

 

The Macallan 1851 Inspiration (אפשר למצוא רק בדיוטי פרי)

וויסקי שמיוצר כהשראה מהוויסקי המפורסם שיוצר בשנת 1851. ויסקי שמיושן מינימום 10-12 שנים. כמו המקאלן המקורי, הוא מבוקבק בבקבוקים דמויי בקבוקי התרופות הירוקים של פעם. בהרגשה וויסקי גס קצת יותר (וויסקי מקסים של פועלים) בעל טעמים אותנטיים של מה שמצפים אוהבי ויסקי אמיתיים. צבע ענברי, ניחוחות של הדרים המאוזנים בווניל מתקתק מעץ האלון, עם טעם פירותי ומתובל. בסיומת מעט אלון, תיבול ומאלט.

 

מחיר מומלץ לצרכן: 224$.
המנה שהותאמה לוויסקי: מגוון קינוחים מדהימים של המסעדה שהיד קצרה מלתאר אותם.

 

מירה איתן הינה מנהלת התקשורת של יקבי כרמל.

 
  
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.