הפסטיבל הטבעוני הראשון

 
נהנית מפיצה טבעונית, למה לא בכל פיצריה?
נהנית מפיצה טבעונית, למה לא בכל פיצריה? צילום: רועי שפרניק
 
עודכן 07:45 09/10/2013
מרים מונדרי

לאוהבי הבירות יש את האוקטוברפסט, ועכשיו לטבעונים יש את הויגן פסט, פסטיבל הטבעונות הראשון בארץ התקיים בפארק יקום בשבת האחרונה, עם דוכני אוכל רבים ומתחמי פעילויות לכל המשפחה. מרים מונדרי ביקרה שם וחזרה עם קריאה לבעלי עסקים לפקוח עיניים ולהבין שהמהפיכה כבר כאן

 
 
 
 
 

אם צריך לבחור משפט אחד שיסכם את מפגן הנוכחות של הטבעונות הישראלית בויגן-פֵסט הוא צריך להיות: "בעלי עסקים, אנחנו כאן, יש לנו כסף ואנחנו רוצים להוציא אותו אצלכם".

 

10,000 איש (וגם לא מעט כלבים) הגיעו לגן האירועים ביקום לחגוג בפסטיבל הטבעונות שארגנה עמותת ויגן-פרנדלי, כמות משולשת מזו שציפו לה המארגנים, מה שהוביל לכך שבשלב מסוים המשטרה נאלצה לסגור את הכניסה למקום והותירה בחוץ מאות רוכשי-כרטיסים מאוכזבים.

 

רוב הסיכויים שמי שעוקב אחר תחום המסעדנות והמזון בישראל לא מופתע כלל לקרוא על הנוכחות המרשימה. בשנה-שנתיים האחרונות הטבעונים מוצפים בהיצע שלפני כן אפשר היה רק לחלום עליו: רשתות קפה, מסעדות שף, קונדיטוריות ומזנונים יוצאים מגדרם כדי להציע מנות טבעוניות, ולעתים תפריטים שלמים, הרבה מאוד בזכות פועלה המבורך של ויגן פרנדלי.

 

גם הקהל הטבעוני גדל והשתנה, מה שמאפשר את התהליך ומאיץ אותו: הטבעונות הפכה לאורח חיים רווח בכל שכבות החברה, והטבעונים הם בעלי אמצעים שלא מוכנים להפסיק להיות חלק מתרבות השפע, וכפי שיודע כל עסק שנענה לביקוש - הם גם קהל נאמן מאוד, שמתגמל בשמחה את מי שנמנע מפגיעה בבעלי חיים.

 

 
הקהל הטבעוני - גדל והשתנה
הקהל הטבעוני - גדל והשתנה צילום : עומר שלו
 

האירוע הציע הרבה יותר מרק אוכל: הייתה זו גם הזמנה לבילוי של משפחות עם ילדים (שבאה לידי ביטוי במתחם מתנפחים, ליצנים, אוהל קרקס עם הפעלות שונות ופינות ישיבה נוחות למשפחות), הזדמנות למפגש בין פעילים ותיקים לטבעונים טריים, ובעיקר הייתה תחושה ברורה של קהילה גדולה ששמחה בבחירות שלה וחוגגת אותן.

 

היה זה מחזה מחמם לב לראות משפחות שלמות מגיעות ומבלות יחדיו, ומאות פעוטות וילדים טבעונים שגדלים על ערכי הטבעונות וכיבוד בעלי החיים כדבר מובן מאליו. מתחמי הסדנאות וההרצאות של האירוע פנו לכל תחומי הטבעונות והציגו הנבטת קטניות לצד הכנת שוקולד. בין האטרקציות הרבות היה גם מתחם לאימוץ כלבים, שכולם מצאו בית חם.

 

 
מתחם כלבים לאימוץ - כולם מצאו בית חם
מתחם כלבים לאימוץ - כולם מצאו בית חם צילום : רועי שפרניק
 

השיטוט בין עשרות דוכני המזון הוביל למסקנה אחת: אין סיבה שהאוכל הטבעוני לא יהיה נפוץ בכל עיר ובכל מסעדה או בית קפה. אחד התורים הארוכים היה לדוכן של פיצה LA LOCCA מרעננה, פיצריה רגילה שמציעה את המאפה שלה, עם אותו הבצק, הרוטב והתוספות הטריות, עם גבינה טבעונית. אין דבר יותר פשוט מזה, ואין סיבה שזה לא יקרה בכל מוסד פיצה המכבד את עצמו.

 

תור אימתני נוסף הזדחל בפתחה של הגלידריה ג'לה (סניפים ברחובות וברמת-גן), שמציעה לא רק גלידת סויה המשובחת שלה אלא גם וופל בלגי טבעוני, המוגש עם קצפת, רטבים וכדורי גלידה כמיטב המסורת. עוד בגזרת הקינוחים היו הקונדיטוריה Piece of Cake, שהליין הטבעוני שלה הושק לפני חודשים ספורים וכבר צבר לו מעריצים, וגם דני וגלית, שאת העוגיות שלהם אפשר למצוא ברשתות טבע וחנויות מובחרות. קרס תחת העומס גם הדוכן של Paletes, קרטיבים טבעוניים בעבודת יד, עשויים ממבחר פירות או שילובי פירות עם אלכוהול (הדרים-עראק מצוין, למשל), וגם שוקולד, בננה-חמאת בוטנים או קפה.

 

 
הוופל הבלגי הטבעוני של ג'לה עם רטבים וגלידה טבעונית
הוופל הבלגי הטבעוני של ג'לה עם רטבים וגלידה טבעונית צילום : רועי שפרניק
 

אחרי שנרגענו ממבחר המתוקים נזכרנו שלפני הקינוח צריך באמת לאכול משהו, וגם כאן לא היה על מה להתלונן. בלט במיוחד הדוכן של המוסד הטבעוני התל-אביבי "אבא גיל", המגיש תבשילים ממרכיבים אורגניים משובחים ונטולי גלוטן. זו מסעדה שאחראית לאורז המלא הטעים בתבל (אם חשבתם שאי אפשר להתמסטל מאורז מלא תצטרכו לבחון את הקונספט הזה מחדש) ולחומוס שאפשר למקם בקלות בחמישיה הפותחת. זאת לצד תבשילים מצוינים של עדשים, קינואה, ירקות מאודים, ופשטידות (נטולות קמח, כאמור).

 

בלטו גם "טנאת", האתיופית הטבעונית שהאינג'ירה והתבשילים שלה תמיד משמחי לב, "המטבח של נלי" היפואית המוקפדת, "משק ברזילי" התל אביבית, והקייטרינג הטבעוני D-FOOD עם הממולאים, הקציצות והתבשילים הנהדרים שלו (שמגיעים במשלוח עד הבית).

 

בגזרת המזון המהיר צבר פופולריות לא-מפתיעה דוכן "הנקניקיה הטבעונית", שרבים מכירים משוק האוכל בדיזנגוף סנטר. מדובר בנקניקיה שעשויה ברובה מחלבון אפונה עם מעט חלבון חיטה, מוגשת בלחמניה מחורדלת כהלכה. דוכן אחר, שהאספקה שלו אזלה במהירות, היה של חברת טבע-דלי, שלקוחות רשתות הטבע מכירים היטב את מוצריה: בורגרים מסוגים שונים, שווארמה ומעורב ירושלמי נארזו כהלכה בלחמניות ופיתות עם ירקות ורטבים ונחטפו בהתלהבות. באמת הגיע הזמן שהחברה הזו תיכנס לכל רשתות השיווק.

 

 
האינג'ירה המשמחת של "טנאת", האתיופית הטבעונית
האינג'ירה המשמחת של "טנאת", האתיופית הטבעונית צילום : מרים מונדרי
 

כל מי שהגיע אתמול לחגיגה נוכח, שהטבעונים הם קבוצת הצרכנים העקבית, הנלהבת והמלוכדת ביותר שיש בישראל כיום. שמועה על פיצה טבעונית טובה או מסעדה שהשיקה תפריט טבעוני מתפשטת ברשת תוך שעות ומייצרת תורים ארוכים ליד בית העסק, ולכן לא פלא שהגן הענק היה צר מלהכיל את כל מי שביקשו להיכנס אליו אתמול. המגמה הזו רק תלך ותגבר, ויותר ויותר בעלי עסקים יתרגמו את כוח הקנייה הזה להיצע מגוון באיכות גבוהה. הבחירה באורח החיים הטבעוני היא לא רק הבחירה המוסרית והצודקת ביותר שאנו יכולים לעשות כצרכנים, אלא גם בחירה קלה מאוד, שבקרוב תהפוך לנטולת-מאמץ לחלוטין.

 

 
לא ממורמרים, גאים
לא ממורמרים, גאים צילום : רועי שפרניק
 
צילום : רועי שפרניק
 
צילום : רועי שפרניק
 
צילום : רועי שפרניק
 

מרים מונדרי מתנדבת בפרויקט אתר הצמחונות והטבעונות הישראלי במסגרת עמותת אנונימוס

 

 
  
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.